Koken met kruiden en specerijen verruimt culinaire horizonten die je meenemen naar verre landen met unieke smaken en tradities. Koken wordt minder eentonig en avontuurlijker en interessanter. En naarmate het comfort in het gebruik van diverse kruiden en specerijen toeneemt, opent het vermogen en de wens om te experimenteren en de smaken en het karakter van de ene etnische traditie met de andere te versmelten, verder de wereld van het koken en het plezier dat het kan opleveren.

En van kruiden en specerijen wordt aangenomen, en in veel gevallen bewezen, dat ze belangrijke gezondheidsvoordelen bieden. We hebben een opsomming van de specifieke meest gangbare beoordelingen van de heilzame eigenschappen van elk kruid en elke specerij opgenomen in onze definitieve specerijentabel die je hieronder ziet.

En kruiden en specerijen helpen je gezondere gerechten te maken. Dump de suiker en het zout en voeg wat specerijen toe om je levensstijl te verbeteren en uit te breiden en je culinaire comfortzone uit te dagen. Kruiden helpen de hoeveelheid ongezonde vetten en zoetigheden te verminderen, die te gemakkelijk worden toegevoegd als een snelle oplossing voor smaak. Beter en vaker gebruik van kruiden en specerijen in een maaltijd kan je helpen minder bewerkte sauzen en specerijen te gebruiken, die vaak veel zout en suiker bevatten. Ze bieden ook een snelle en gemakkelijke manier om de smaak van verschillende culturen op te snuiven zonder de halve wereld over te vliegen! Of je nu op zoek bent naar een exotisch Indiaas gerecht of een feel-good Italiaanse maaltijd, een strategische mix van kruiden-kruiden kan je onmiddellijk vervoeren.

 1. Overzicht van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen moeten gebruikt worden om de natuurlijke smaak van voedsel te versterken – niet om die te verbloemen of te verdoezelen. Veel kruiden en specerijen kunnen een gerecht en elkaar aanvullen; wees echter selectief in hun combinaties. Vermijd het gebruik van te veel tegelijk. Kruiden kunnen tegen het eind van het koken worden toegevoegd voor een meer uitgesproken smaak, of aan het begin voor meer gemengde smaken.

Voordelen van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen hebben een duizenden jaren oude geschiedenis van gebruik voor medicinale doeleinden. Ze geven niet alleen een heerlijke smaak aan je maaltijd, maar ze bieden ook een verscheidenheid aan verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Een klein snufje basilicum of komijn zal niet meteen al je kwaaltjes genezen. Maar regelmatig kruiden en specerijen aan je gerechten toevoegen kan je algehele welzijn na verloop van tijd ten goede komen. De populariteit van verse kruiden en kruidenthee kan toegeschreven worden aan hun ontelbare mogelijkheden. Ze kunnen ontstekingen verminderen, stress en angst verlichten, het immuunsysteem stimuleren en nog veel meer.

Kruiden en specerijen geven een heerlijke smaak en aroma aan elk gerecht. Ze bieden een gemakkelijke manier om de smaken in een gerecht te versterken, en voegen ook een knal van kleur toe! Veel mensen voegen specerijen als kurkuma en paprikapoeder aan gerechten toe om er een mooie gele of oranje kleur aan te geven.

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Specerijen zijn meestal de zaden, wortels, vruchten, bloemen of schors van de plant. Gedroogde of gemalen specerijen komen veel voor. Specerijen zijn over het algemeen beter bestand tegen hogere temperaturen en langere kooktijden dan kruiden, dus kiest men ervoor ze tegen het begin van het koken toe te voegen. Hun smaak komt op deze manier echt tot zijn recht, vooral als je ervoor kiest er ook bakolie of boter aan toe te voegen.

Kruiden zijn meestal de groene, bladerige delen van de plant. Ze zijn vers, gedroogd of gemalen en zijn heerlijk om toe te voegen aan geroosterde of gesauteerde groenten, vlees en salades. Verse kruiden zijn heerlijk als garnering en geven een frisse uitbarsting van smaak aan elke maaltijd. Gedroogde kruiden zijn heerlijk als je ze met een vetstof (olie of boter) mengt en laat trekken. Het fijnstampen van gedroogde kruiden met een vijzel en stamper voor je ze aan een gerecht toevoegt, kan helpen om wat van de smaken vrij te maken. Veel mensen geven er de voorkeur aan tegen het einde van het koken kruiden aan een gerecht toe te voegen.

Probeer verse kruiden te gebruiken en niet de gedroogde versies, maar als je toch gedroogde kruiden vervangt, is de algemene vuistregel één theelepel gedroogde voor één eetlepel fijngehakte verse. Als je verse kruiden in een recept gebruikt, voeg ze dan pas aan het eind toe, zodat de hitte hun smaak niet tenietdoet. Gebruik nooit gedroogde koriander, bieslook, peterselie of munt, want de smaak verandert of verdwijnt als ze gedroogd zijn.

2. Etnische en Smaakcategorieën

Specerijen zoals kaneel, kurkuma, knoflook, gember en komijn, en ook pepers en chili, herbergen veel gezondheidsvoordelen. Heet en/of pittig voedsel kan zelfs twee feel-good chemische stoffen in het lichaam verhogen – endorfine en dopamine. Dit kan net dat verlangen naar pittig eten verklaren dat je maar niet kunt schoppen. Samen met maïs, tomaten en bonen brachten de vroege ontdekkingsreizigers van Europa enkele pepers mee terug uit Latijns Amerika – de enige plaats waar ze toen groeiden – en introduceerden de plant in de rest van de wereld, waar ze als een lopend vuurtje een hoge vlucht nam.

Gewicht. Talrijke studies wijzen erop dat bepaalde specerijen – zoals komijn, kaneel, kurkuma, pepers, en chilipepers – je stofwisselingsrust kunnen verhogen en de eetlust kunnen afremmen. Een studie vond ook dat kurkuma de groei van vetweefsel bij muizen onderdrukte.

Levensduur. Zes of zeven dagen per week pittig eten – zelfs maar één keer per dag – verlaagde het sterftecijfer met 14 procent, volgens een grote studie uit 2015 van Harvard en het Chinese National Center for Disease Control and Prevention.

Ontsteking. Curcumine, een verbinding in kurkuma, kan ontstekingen in het lichaam verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember en knoflook worden al eeuwenlang door sommigen gebruikt bij de behandeling van een hele reeks aandoeningen, zoals artritis, auto-immuunziekten, en zelfs hoofdpijn en misselijkheid.

Capsaïcine, de vurige stof die in chilipepers voorkomt, kan heftige kortdurende verschijnselen opwekken, zoals maagpijn, diarree, en braken bij mensen die extreme hoeveelheden consumeren. Dit gebeurt door overstimulatie van het zenuwstelsel. Het goede nieuws is dat er geen blijvende schade aan het darmslijmvlies wordt toegebracht. In feite bevestigt het huidige bewijs nu dat capsaïcine bescherming biedt tegen een zweerpathogeen en tegelijk als pijnstiller werkt wanneer het plaatselijk wordt aangebracht of ingenomen.

De smaak van rode peper neemt in intensiteit toe bij het koken. Gebruik in kleine hoeveelheden om de smaak tijdens het koken te laten intensiveren.

Wat is kerrie?

Het definiëren van kerrie is lastig, want de variëteiten zijn werkelijk eindeloos. Afhankelijk van de precieze kruidencombinatie die je koopt of zelf maakt, kunnen curry’s van keuken tot keuken, van chef-kok tot chef-kok en van streek tot streek verschillen. Kerriepoeder, een door de Britten ontwikkeld kruidenmengsel, bevat gewoonlijk kurkuma, koriander en rode pepers (onder andere) en dit mengsel is het gemakkelijkst verkrijgbaar in supermarkten.

Currypasta is niet alleen een kruidenmengsel, maar bevat ook oliën en verse ingrediënten (zoals gember en knoflook). Ze zijn krachtig van smaak en hebben niet veel of geen andere smaakmakers nodig.

Verschillende soorten curry

Thaise curry’s worden meestal gemaakt met currypasta en gebruiken vaak kokosmelk in combinatie met de pasta’s om ofwel de soep of de saus te maken. Typisch gebruiken Thaise curry’s een rode, groene of gele pasta en variëren van mild tot klop-je-sokken-van-je-sokken-off pittig en gaan vaak gepaard met de smaken van kaffir limoen.

Indiase curry’s, ook typisch gemaakt van pasta’s, zijn onder andere: Tikka Masala, aan de mildere kant van de curry’s; Madras, een matig pittige curry; en Vindaloo, die als een zeer sterke en pittige curry beschouwd wordt. Wat de ene Indiase curry onderscheidt van de andere is de streek van herkomst.

Door Roos