Tegenwoordig is het bij veel mensen bekend dat elektrostimulators kunnen helpen om pijn te verlichten. Op verschillende websites van ziekenhuizen is te lezen waar de elektrostimulators voor gebruikt kunnen worden. Doordat steeds meer mensen er baat bij blijken te hebben is de lijst met aandoeningen al aardig groot geworden en nog steeds groeiende.

Waarvoor een elektrostimulator gebruikt kan worden

Een elektrostimulator kan de pijn verlichten voor onder andere de volgende aandoeningen:

  • Atrose
  • Atritis
  • Rugpijn
  • Hernia
  • Fibromyalgie
  • Atrose
  • Sportblessures
  • Spierpijn
  • Peesontsteking
  • Slijmbeursontsteking

Dit is nog maar een klein rijtje van aandoeningen waarbij een elektrostimulator uitkomst kan bieden als het om pijnverlichting gaat. Houd er wel rekening mee dat alleen de pijnsensatie onderdrukt wordt, een elektrostimulator zal de aandoening niet genezen.

Welke elektrostimulator kiezen

Doordat dit soort apparaatjes enorm populair zijn geworden, zijn er ook verschillende op de markt gekomen, waardoor een keuze maken lastig wordt. Een apparaat met de naam TENS blijkt echter bij vele een favoriet te zijn als het om pijn verlichtende werking gaat. Een TENS-apparaat werkt niet alleen erg goed, de prijs is ook enorm laag met vaak nog geen twintig euro. Waardoor het voor bijna iedereen wel mogelijk moet zijn om een TENS-apparaat zelf aan te schaffen.  

Verschillende soorten TENS-apparaten

Het meest bekende TENS-apparaat is het type VDP1, welke bestaat uit een klein apparaatje met daaraan een snoer met daaraan elektroden pads. Dit zijn een plakkers welke op de huid aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de kleine stroomimpulsen goed afgegeven worden. Dit type apparaat kom je ook geregeld tegen bij fysiotherapeuten of pijnklinieken, maar nog veel vaker bij mensen thuis doordat het aanschafbedrag zo laag is.

Het draadloze TENS-apparaat

Naast het erg bekende TENS type VDP1 met draad en elektroden pads, is er nu ook een draadloze variant met het typenummer VDPR2. Dit type beschikt over een ingebouwde oplaadbare batterij, waardoor het apparaat nog gemakkelijker in gebruikt is. Het apparaatje wordt in zijn geheel op de houd geplaatst door gelpads, welke ervoor zorgen dat het apparaatje mooi op zijn plek blijft. Deze TENS kan opgeladen worden doormiddel van een bijgeleverde USB-kabel, welke onder andere aangesloten kan worden op de computer of USB-stekker.

Handig voor opwarming voor het sporten

Naast dat TENS ideaal is om verschillende soorten pijn dragelijker te maken, is het ook een uitkomst om spieren warm te maken voor het sporten. Een warming-up is erg belangrijk om sportblessures te voorkomen, maar lang niet iedereen denkt hierbij na of neemt de tijd ervoor. Met een draadloos TENS-apparaat kun je de warming-up zelfs doen tijdens het omkleden in je sportkleding of tijdens de reis naar de sportschool. Erg gemakkelijk en effectief, waardoor vaak het gehele gezin gebruik maakt van het apparaat.

Door Roos