Eetbare paddenstoelen zitten vol met nuttige voedingsstoffen zoals onder andere vezels en vitamine B2. Paddenstoelen kun je beter niet rauw teten, doordat ze agaritine bevatten. Deze gifstof is in grotere hoeveelheden niet gezond voor mensen, het is zelfs mogelijk kankerverwekkend. Hierdoor kun je dus beter geen rauwe champignons eten, maar ze lekker koken of bakken in de pan. Overigens hoef je niet bang te zijn als je een enkele champignon rauw hebt gegeten, maar ga ze zeker niet in grote getalen onbereid eten.
Champignons toevoegen aan gerechten
Nu je weet dat bijvoorbeeld champignons gezond zijn mits je ze bakt of kookt. Ben je wellicht opzoek naar repten waar je deze vruchtlichamen van de schimmel in kunt verwerken. Hieronder een aantal heerlijke recepten die ook nog eens gezond zijn.
Lekkere gezonde gerechten met champignons
Zelfgemaakte champignonsoep
Champignonsoep kent natuurlijk iedereen, maar wist je dat je deze gemakkelijk en snel zelf kunt maken?
Wat ben je nodig:
300 gram champignons
1 uitje
30 gram roomboter
30 gram tarwebloem
1 liter drinkwater
2 bouillonblokjes (kip)
2 eetlepels crème fraîche
De bereiding:
- Maak de champignons schoon door ze af te vegen met een theedoek.
- Snij de champignons in plakjes en doe dit ook met de ui.
- Zet de pan op het vuur en doe de boter erin.
- Fruit de plakjes ui voor een paar minuten op laag vuur.
- Voeg de champignons toe, en bak ze voor vijf minuten mee. Roer ze in de tussentijd om.
- Voeg de tarwebloem toe.
- Voeg het drinkwater toe
- Verkruimel de bouillonblokjes en voeg deze toe.
- Laat de pan met soep voor 10 minuten door koken op laag vuur.
- Voeg de crème fraîche toe en roer de soep door met een garde.
Klik hier voor een heerlijk gerecht met cashewnoten en champignons