Volg ons op:
facebook twitter pintrest instagram  Google+ 

Winkelwagen

0 Items
Liefde voor oranjerieën en kassen
27-02-2015

Geschreven door Krista

Al vanaf mijn jonge jaren heb ik een voorliefde voor Landhuizen en Kastelen, Engelse tuinen met hun oude kassen en oranjerieën. 

Hoe leuk was het afgelopen zomer dat ik met mijn gezin een heerlijke vakantie mocht beleven in een heus Frans kasteel. Compleet met slotgracht en ophaalbrug. En niet te vergeten een prachtige tuin met jawel zo’n mooie ommuurde moestuin. Daar hebben we heel wat tomaatjes, prei, wortels ed. uit gehaald om de lekkerste gerechten mee te maken. Ook hebben we zoals elke vakantie weer prachtige kastelen en hun tuinen bezocht. De moest- en kruidentuinen met hun vlakverdeling spreken ons elke keer weer aan. Het is steeds weer een bepaald systeem hoe zo’n tuin is opgebouwd. 

Ook in Nederland kan ik ook ontzettend genieten van bezoeken aan prachtige grachtenpanden (bijv. museum van Loon, Willet Holthuysen en museum Geelvinck in Amsterdam) met hun mooie tuinen. Zo ook afgelopen zondag. Samen met manlief en kids gingen we naar het Universiteitsmuseum in Utrecht. Gevestigd in een prachtig gebouw met daarachter een enorme tuin.
Eerst met de kids het museum in. We deden een skelettentour, bezochten het rariteiten kabinet, deden mee aan een heus onderzoek onder leiding van een professor en wat de kids het leukst vonden was het bezoek aan het Jeugdlaboratorium. Een echte witte jas aan en dan echte proeven en experimenten doen. Zoek je nog een leuk uitje dan raad ik jullie een bezoek zeker aan.

Nadat we het museum hadden bezocht hebben we nog in de oude Hortus, de tuin gewandeld. 

Er zijn daar nog twee oranjerieën. Oranjerieën werden vanaf de 17de eeuw gebouwd om vreemde en exotische gewassen van de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. Kuipplanten, oleanders en granaatappels waren gewild, net als citroen- en sinaasappelbomen. Daar dankt de oranjerie dan ook zijn naam aan. De ene oranjerie is nog in gebruik en daar staan de planten die binnen moeten overwinteren. De andere is een gezellig restaurant geworden. 

Er staan prachtige gerenoveerde kassen. Een kas is een gebouw dat werd aangetroffen in de tuinen van grote huizen en werd, en nog, gebruikt voor het kweken van veeleisende of zeldzame planten of ook voor het houden van vogels, vlinders en andere dieren uit warme gebieden die in een kouder klimaat anders niet zouden kunnen overleven. We zagen hier prachtige planten en er was zelf een indoor vijver met vissen. 

Er is een cottagetuin en ommuurde medicinale tuin. Omdat het nog winter is zag je alleen de contouren van de tuin maar wat zal het hier in het voorjaar en de zomer prachtig zijn wanneer alles in bloei staat. Nog maar keer teruggaan dus. Vinden Sil en Lise ook niet erg.

Wij hebben een geweldige dag beleeft. Een super leuk uitje met de kids en ik baande me weer even in mijn droom over mijn eigen landhuis met prachtige tuinen. Helaas, de meeste dromen zijn bedrog ……. Maar ben ook super blij met mijn huis in het centrum van Meppel met zijn voor centrum begrippen grote tuin. 

Gr Krista


Reactie toevoegen

Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

blijf op de hoogte